Kesän matkapurjehduksen kohde: Ruotsin Höga kusten

2012-07-16 12.56.07Moi, olen Juhani (Polkko) ja yksi Tokkiksen kippareista. Vaikka yleensä tykkään uusista asioista, yhtä asiaa odotan joka kevät aina uudestaan ja uudestaan: Heinäkuun matkapurjehdusta Tokkiksella!

Itseasiassa tätä on jatkunut jo aika pitkään. Kun Tokka-Lotta kastettiin kesällä 1989, täytin 11 vuotta. Muistaakseni jo heti toisena kesänä pääsin ekalle matkikselleni – Ruotsiin – ja nyt on edessä sitten jo 24. kesä (!!).

Merenkulkukoulutushan alkaa partiossa sudari-ikäisestä alkaen solmujen parissa, 15-vuotiaana haetaan veneenohjaajakoulutukseen (VOK) ja 18-vuotiaana, yleensä partiojohtajakurssin jälkeen, kipparikoulutukseen. Siinä samalla on tullut opeteltua jo vuosia kaikkia tärkeitä osa-alueita: Purjehdusta, navigointia ja veneenkäsittelyä – ensiapu- ja meripelastustaitoja unohtamatta. NaSi:ssa toiminta on aina ollut rentoa, mikä toisaalta vaatii oma-alotteisuutta, jos haluaa oppia uutta. Kaikki kipparit ovat kuitenkin Aina Valmiit auttamaan ja neuvomaan. Ja hauskinta oppiminen on hyvässä porukassa.

Purjehdukset Tokkisella ovat kuitenkin paljon muutakin kuin uuden opiskelua – kesälomasta nauttimista kavereiden kesken, uusiin hyviin tyyppeihin tutustumista, ja uskomattomia satamapaikkoja, joita et edes kuvitellut Itämereltä löytyvän. Hyvää itsetehtyä ruokaa, iltanuotioita ja auringonlaskuja, sekä uimista keskellä aavaa Itämerta.

Tänä kesänä Tokkiksen matkapurjehdus suuntautuu Höga kustenille
Skuleskogen-Nationalpark-in

Höga kusten eli korkea rannikko löytyy Pohjanlahden rannalta Ruotsista, suunnilleen Vaasan korkeudelta. Alue on osa Merenkurkun saaristoa, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde. Rannikko on saanut nimensä siitä, että jääkauden jälkeen maa on noussut paikoin jopa 800 metriä – enemmän kuin missään muualla maailmassa. Kohoaminen jatkuu 9mm vuodessa, kannattaa siis lähteä ennenkuin on liian myöhäistä!

Matkapurjehdus jakaantuu kahteen osaan:

  1. Menomatka 8.7. – 18.7. Ahvenanmaan kautta ja Ruotsin rannikkoa pohjoiseen
  2. Paluumatka 18.7.-27.7. Merenkurkun yli Suomen puolelle ja alas rannikkoa Kustaviin, jossa purjehduksen jälkeen alkaa meripartiolaisten Satahanka XII -leiri

Molemmilla osuuksilla vietämme muutaman päivän myös Höga kustenin alueella. Miehistönvaihto hoidetaan laiva+juna -yhteydellä todennäköisesti Tukholman kautta. Tässä vielä reitit kartalla:

kartta

Kysymyksiä ja vastauksia:

  • Kenelle purjehdukset on tarkoitettu? Ensisijaisesti kaikille nasilaisille – tarpojille tai sitä vanhemmille.
  • Minkälaista kokemusta vaaditaan? Purjehtimaan kannattaa totutella muutamia kertoja viikonloppupurjehduksilla. Höga kustenin purjehdus on pääasiassa avomeripurjehdusta ja välillä ollaan merellä kokonaisia vuorokausiakin. On siis hyvä olla sinut veneessä elämisen ja asumisen kanssa – muuta ei sitten vaaditakaan! Purjehtimaan oppii vain tekemällä.
  • Mitä maksaa? Purjehdusmaksu on Naantalin Sinisten jäsenille 15€/vrk, joka sisältää ns. täyden ylöspidon, eli kaikki ruokailut. Purjehdusmaksun päälle tulee laiva+juna -matka, ellet sitten halua olla mukana koko reissua! Ei-jäseniltä purjehdusmaksu on 30€/vrk.
  • Mitä varusteita tarvitaan? Veneessä on pelastusliivit ja omat patjat jokaiselle, muut henkilökohtaiset varusteet pitää ottaa mukaan. Tärkeintä on lämpimät, tuulen ja vedenpitävät vaatteet. Ilmoittautuneille lähetetään tarkempi varustelista.
  • Koska pitää ilmoittautua? Heinäkuussa laivamatkat on hyvä varata ajoissa, joten viimeinen ilmoittautumispäivä on sunnuntaina 23.6.! Tämän jälkeenkin mukaan pääsee, mikäli veneessä on tilaa, ja järjestää itse omat maakuljetuksensa.

Miten pääsen mukaan??

Voit ilmoittautua suoraan minulle lähettämällä sähköpostia osoitteeseen juhani@tokka-lotta.com. Voit myös lähettä kysymyksiä tai soittaa lisätietoja 040 543 0825.

Höga kusten odottaa!

T: Juhani

www.tokka-lotta.com